Wat kost een deurwaarder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Kosten deurwaarder

Wat zijn de kosten van een deurwaarder? Voor de ambtelijke taken zijn de kosten wettelijk bepaald. Ook de incassokosten, voor de minnelijke incasso, zijn wettelijk bepaald. Mocht u iemand inhuren voor niet-ambtelijke taken, dan kunnen de tarieven van de deurwaarder verschillen. Exacte prijzen weten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk de prijsopgaven van deurwaarders in uw regio. Vergelijk de kosten en kies voor het beste aanbod!

Op deze pagina vindt u informatie omtrent de deurwaarderskosten. U leest hoe het zit met de kosten voor de ambtelijke taken en we vertellen u wie deze kosten betaalt. Ook vindt u hier meer informatie over de btw en leest u of deurwaarderkosten aftrekbaar zijn of niet.


Navigeer direct naar:
werkwijze incassotraject

Verschil ambtelijke en niet-ambtelijke kosten

De meeste deurwaarders voeren zowel ambtelijke als niet ambtelijke taken uit.

Wat is het verschil?

Ambtelijke taken zijn taken waarvoor alleen een gerechtsdeurwaarder bevoegd is. Dit zijn bijvoorbeeld het uitbrengen van een dagvaarding, of de betekening van een vonnis of dwangbevel. Dit mag niemand anders doen. Deze kosten zijn wettelijk bepaald en staan dus vast. Hierdoor zijn ze bij elke deurwaarder gelijk. Bekijk de pagina over taken van een gerechtsdeurwaarder voor extra informatie.

Daarnaast hebt u te maken met niet-ambtelijke taken.

Hierbij gaat het vooral om de minnelijke incasso of andere incassowerkzaamheden die veel deurwaarders uitvoeren. Hoewel de incassokosten zijn vastgesteld, kunnen de tarieven voor provisie of dossierkosten verschillen.

Wat kost een deurwaarder?

Wat zijn de kosten van een gerechtsdeurwaarder? Voor de eerste stap in de gerechtelijke incasso, de dagvaarding, zijn de kosten €85,81. Hiermee geeft de deurwaarder aan dat de wanbetaler moet verschijnen voor de rechtbank. Dit is een ambtelijke taak die alleen door gerechtsdeurwaarders mag worden uitgevoerd, omdat dan zeker is dat de wanbetaler van de rechtszaak af weet.

Voor de betekenis van bijvoorbeeld een vonnis betaalt u €82,58 en voor de beslaglegging op roerende zaken liggen de kosten op €112,86.

Deze kosten zijn inclusief 21% btw. De btw wordt betaald door de wanbetaler als de schuldeiser niet btw-plichtig is. Bent u als schuldeiser wel btw-plichtig, dan moet u de btw zelf betalen: deze kunt u daarna weer aftrekken bij de btw-aangifte.

Benieuwd naar de exacte kosten van een deurwaarder? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!


Kosten deurwaarder 2021


Ambtelijke taak Kosten exclusief btw Vergeefs Gestaakt
Dagvaarding €85,81 N.v.t. N.v.t.
Betekening van een titel (zoals een vonnis of dwangbevel) €82,58 €26,42 €41,29
Aanzeggingen per exploot €67,88 €26,42 N.v.t.
Overbetekening diverse beslagen €72,65 €26,42 €36,33
Beslaglegging roerende zaken €112,86 €53,18 €56,43
Derdenbeslag, anders dan op periodieke betalingen €179,86 N.v.t. €89,93
Derdenbeslag periodieke betaling (niet alimentatie) €128,02 N.v.t. €64,01
Derdenbeslag tot verhaal alimentatie €109,33 N.v.t. €54,67
Executoriale openbare verkoop van roerende zaken €297,14 N.v.t. €148,57
Gedwongen ontruiming van onroerende zaken €221,99 N.v.t. €111,-
Onderzoek waar de debiteur een bankrekening aanhoudt €85,36 N.v.t. N.v.t.

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan!


Voor niet ambtelijke taken, zoals het innen van openstaande vorderingen, worden incassokosten in rekening gebracht. De maximale hoogte van de incassokosten is wettelijk vastgesteld en hangt af van de hoogte van de factuur. Voor een bedrag tot €2.500,- betaalt de wanbetaler 15% kosten en over de volgende €2.500,- mag nog eens 10% in rekening gebracht worden. De wanbetaler is de persoon die deze incassokosten betaalt.


Bedrag van openstaande vordering Maximale incassokosten
Over de eerste €2.500,- 15%
Over de volgende €2.500,- 10%
Over de volgende €5.000,- 5%
Over de volgende €190.000,- 1%
Boven €200.000,- 0,5%

Gestaakte of vergeefse ambtelijke handelingen

In de tabel ziet u ook de prijzen voor gestaakte of eventueel zelfs vergeefse ambtelijke handelingen. Dit betekent het volgende. Wanneer een ambtshandeling na één of meerdere vergeefse pogingen alsnog wordt voltooid, dan mag het tarief hierbij met een vast bedrag verhoogd worden: hoe hoog deze is, is uiteraard ook wettelijk vastgesteld, en die vind u terug in de tabel.

Een gestaakte ambtshandeling vindt plaats op het moment dat een handeling gepland is, maar uiteindelijk niet doorgaat omdat de wanbetaler daarvoor de schuld betaald. In dat geval worden de kosten gehalveerd, ook deze vindt u terug in de tabel. Deze kosten worden uiteraard uiteindelijk verhaald op de wanbetaler, en niet op de schuldeiser. Vraag gratis offertes aan.

Kosten dagvaarding

Eén van de eerste ambtelijke taken die een deurwaarder uitvoert bij het opstarten van een gerechtelijke incasso, is het uitbrengen van de dagvaarding. Dit houdt in dat de gerechtsdeurwaarder de wanbetaler op de hoogte brengt van de rechtszaak, en hem verzoekt om voor de rechter te verschijnen. Dit moet gedaan worden door een gerechtsdeurwaarder, zodat de wanbetaler niet kan beweren dat hij niet van de rechtszaak op de hoogte was.

De kosten voor uitbrengen van een dagvaarding zijn €85,81 exclusief btw.Besparen op de kosten van een deurwaarder?

Vergelijk dan gratis offertes en kies de deurwaarder met het beste aanbod!Betekening deurwaardersexploot

Wanneer we spreken van een deurwaardersexploot, dan gaat het om een akte waarin staat beschreven wat de ambtelijke handeling is geweest. Denk bijvoorbeeld aan een exploot in de vorm van een betekening van een belangrijke brief door de gerechtsdeurwaarder. Op een exploot staan altijd datum, locatie en tijd vermeld en wanneer het exploot is betekend, kan niet worden betwist dat de derde persoon niet op de hoogte was. De kosten voor een deurwaardersexploot zijn €67,88.

Deurwaarder inschakelen voor alimentatie

Weigert uw ex-partner (partner)alimentatie te betalen, ondanks dat dit door de rechter is toegekend? In dat geval is het mogelijk een deurwaarder in te schakelen om de alimentatie te innen. Lukt dit niet tijdens de minnelijke incasso, dan volgt de rechtszaak.

Wilt u een deurwaarder inschakelen om alimentatie op te eisen, dan zijn de kosten €109,33. Ook deze kunt u verhalen op uw ex-partner.

Deurwaarder inschakelen voor particulieren

Particulieren kunnen ook deurwaarders inschakelen tegen lage kosten. Bijvoorbeeld wanneer zij een kamer of appartement verhuren en de huurders een betalingsachterstand hebben.

Een andere mogelijkheid is het innen van betalingen wanneer u kennissen een grote som geld geleend hebt, en deze ondanks schriftelijke afspraken niet terugbetaalt. De kosten voor het inschakelen van de gerechtsdeurwaarder voor particulieren (zonder periodieke betaling) zijn €128,02 Vraag gratis offertes aan en ontvang persoonlijk advies..

Overige kosten

Naast deze wettelijk bepaalde deurwaarderkosten, heeft u ook te maken met overige kosten.

Wat zijn deze overige kosten?

Stel dat een deurwaarder overgaat op beslaglegging van de inboedel om zo tot een betaling te komen. In dat geval worden er extra kosten gemaakt. Zo heeft de deurwaarder een slotenmaker nodig om de deur te openen en moet er een berger ingeschakeld worden om roerende zaken af te voeren. Deze kosten mag de deurwaarder wettelijk gezien niet voorschieten, en moeten dus door de schuldeiser betaald worden. Ook hier geld dat deze na-kosten uiteindelijk worden verhaald op de wanbetaler.Deurwaarder inschakelen?

Vind een deurwaarder in uw regio en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!Voor wie zijn de kosten van een deurwaarder?

Veel mensen durven uit angst voor hoge kosten geen gerechtsdeurwaarder in te schakelen: geen zorgen! De kosten worden in de meeste gevallen gewoon verhaald op de wanbetaler. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat de rechter een vonnis uitspreekt in uw voordeel. Op het moment dat u een gerechtelijke incasso start, zal uw incassospecialist een persoonlijk advies doen. De meeste incassospecialisten gaan alleen over tot een gerechtelijke incasso wanneer de kans op succes het grootst is.

Een deurwaarder inschakelen? Vergelijk offertes van erkende deurwaarders!

Wie betaalt de btw?

Het is wel goed om te weten dat de kans groot is dat u als schuldeiser wel de btw betaalt. Bent u btw-plichtig? Dan kunt u de btw aftrekken bij de btw-aangifte. De debiteur kan dit niet, en om deze te beschermen tegen onnodig hoge kosten wordt de btw door u betaald.

Bent u niet btw-plichtig?

Dat is bijvoorbeeld het geval als particulieren een deurwaarder inschakelen om alimentatie te innen. In dat geval kunt u de btw natuurlijk niet aftrekken. De btw wordt in die situatie ook betaald door de wanbetaler. Maak gratis gebruik van de dienstverlening en ontvang persoonlijk advies.

Deurwaarderskosten aftrekbaar?

Veel deurwaarderskosten zijn niet fiscaal aftrekbaar. Moet u kosten maken om (partner)alimentatie vast te stellen en wordt dit u toegekend? Dan zijn alle kosten omtrent deze taak wél aftrekbaar. Zo ook de deurwaarderskosten voor het innen van de alimentatie.

n andere gevallen is het helaas niet mogelijk om de deurwaarderskosten af te trekken bij de belastingdienst.

werkwijze incassotraject

Besparen op deurwaarderskosten? Vergelijk gratis offertes!

Vindt u het tijd om een deurwaarder in te schakelen? Dan weet u zeker dat de klant zo snel mogelijk tot een betaling overgaat en kunt u zich focussen op uw andere werkzaamheden. Zo bespaart u zichzelf veel tijd, energie en frustraties. Op zoek naar een deurwaarder?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk de prijsopgaven van experts in uw regio. Vergelijk de kosten en kies de deurwaarder met het beste aanbod. Zo bespaart u tot wel 40% op de deurwaarderskosten! De aanvraag is gratis en vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.

Incasso starten

Gratis incasso tarieven vergelijken?

Vergelijk gratis offertes van incassobureaus uit de regio en kies!