Vorderingen verkopen

Vorderingen verkopen

U heeft er vast wel eens mee te maken gehad, of heeft er nu zelfs last van: openstaande facturen. Een openstaande factuur kan veel van uw tijd innemen. Tijd die u waarschijnlijk liever aan andere belangrijke zaken voor uw bedrijf wilt gebruiken. Het kan u daarnaast ook veel geld kosten, door bijvoorbeeld herinneringen, aanmaningen en andere gerechtelijke procedures. Daarom kan het interessant zijn om uw openstaande facturen, vorderingen, te verkopen aan een incassobureau. Het incassobureau biedt u een bedrag aan om de vordering over te kopen en in de meeste gevallen heeft u het bedrag erg snel op uw rekening staan. Bent u op zoek naar iemand die u hiermee kan helpen of wilt u meer informatie? Dan kunt u altijd contact opnemen via het contactformulier.

Wat is een vordering?

Wanneer een klant een product of dienst bij u heeft afgenomen en nog niet betaald heeft, dan spreken we over een openstaande factuur of vordering. Het bedrag wat nog open staat mag u bij de klant vorderen. Wanneer een factuur niet betaald wordt, kan er een incassobureau ingeschakeld worden. Het inschakelen van een incassobureau kan helpen om te zorgen dat de factuur betaald wordt, maar kost ook weer tijd. Wanneer u niets doet aan uw vorderingen kunnen ze verjaren en spreken we van oninbare vorderingen. Dit betekent dat u de wanbetaler niet meer kunt dwingen om te betalen.

Waarom vorderingen verkopen?

Openstaande facturen kunnen heel vervelend zijn voor u en kunnen ook grote gevolgen hebben. Misschien heeft u het geld direct nodig om uw eigen rekeningen te betalen aan leveranciers, voor de huur van uw kantoorpand of uw personeel. Het kan u daarnaast ook veel tijd kosten om opnieuw een herinnering en aanmaning te sturen naar een wanbetaler. Gerechtelijke procedures kosten nog veel meer tijd en kunnen daarnaast ook weer geld kosten. Wilt u graag direct beschikken over uw geld, geen risico lopen op oninbare vorderingen en geen tijd meer verliezen in het innen van vorderingen? Dan kunt u ervoor kiezen om uw vorderingen te verkopen aan een andere partij, dit is vaak een incassobureau. Het grootste voordeel is dat u binnen een paar dagen uw geld op uw rekening heeft staan. U hoeft er daarna niets meer aan te doen, want al het werk wordt u uit handen genomen. Bij het verkopen van uw factuur bent u er daarnaast zeker van dat u het geld ontvangt, wat bij een wanbetaler soms nog onzeker is.

  • direct geld
  • geen lange en kostbare processen
  • geen zorgen

Hoe werkt het?

Bij het verkopen van vorderingen wordt er gekeken naar een aantal zaken voordat er overgegaan kan worden tot verkoop. Hierbij is onder andere de haalbaarheid van de inning van belang, denk hierbij aan hoe oud de factuur is en het incassotraject dat hieraan voorafgegaan is. Daarnaast is ook de verjaringstermijn en de hoofdsom van de factuur belangrijk. Afhankelijk van deze factoren wordt u een bedrag aangeboden door het incassobureau om de vordering te verkopen. Het is uw eigen keuze of u het aanbod van het incassobureau accepteert of niet. Mocht u ervoor kiezen om de vordering te verkopen, dan ontvangt u een akte van cessie. De akte van cessie wordt ook verstuurd naar de debiteur, zodat hij ook op de hoogte is van de veranderingen. De factuur is nu overgenomen door het incassobureau, u krijgt het aangeboden geld op uw rekening gestort en hoeft verder niets te doen.

Voor particulieren en bedrijven

De meeste vorderingen die worden verkocht aan een incassobureau zijn van bedrijven, maar ook particulieren kunnen gebruik maken van deze dienst. Dit kan vaak allemaal online geregeld worden en het proces is ongeveer hetzelfde als voor bedrijven. Als particulier kunt u een aanvraag doen om uw vordering te verkopen en daarbij moet u bewijslast insturen. Deze moet eerst beoordeeld worden en daarna krijgt u een aanbod van een incassobureau. U kunt dit aanbod accepteren of weigeren, mocht u er niet tevreden mee zijn. Wanneer u het accepteert krijgt u binnen een paar dagen het geld op uw rekening gestort. Dit kan erg aantrekkelijk zijn voor particulieren, omdat het inschakelen van incassobureaus of gerechtelijke procedures erg kostbaar zijn. Dit is vaak niet haalbaar voor een particulier en door uw vorderingen te verkopen, bent u zeker van uw geld.


Oninbare vordering

Verjaringstermijn vordering

Wanneer er niets wordt gedaan aan het innen van een vordering, dan zal er na een bepaalde termijn verjaring plaatsvinden. Dit heeft tot gevolg dat u de schuld niet meer kunt afdwingen bij de debiteur en het een oninbare vordering wordt. De klant kan de factuur nog wel betalen, maar u kunt hem daar niet meer toe dwingen. Daarom is het zeer belangrijk dat u in de gaten houdt wanneer uw vordering verjaart. Wat de verjaringstermijn is, ligt aan het soort vordering. In een aantal gevallen is er een termijn van twintig jaar, maar vaak ook vijf of twee jaar. Bij consumentenverkoop geldt er bijvoorbeeld een termijn van twee jaar. U kunt voorkomen dat uw factuur afgesloten moet worden en oninbaar wordt door de verjaringstermijn door hem tijdig te verkopen. Zo bent u er zeker van dat u geen oninbare vorderingen in uw boeken heeft staan.

Contact opnemen

Neem vrijblijvend contact op

Bent u op zoek naar meer informatie over het verkopen van uw vorderingen aan een incassobureau? Wilt u graag uw vorderingen verkopen? Of heeft u nog andere vragen? Wij helpen u hiermee graag verder. Neem contact met ons op via het contactformulier voor gratis en vrijblijvende offertes.

Wij hebben een netwerk van specialisten die u kunnen helpen. Zij brengen graag een offerte aan u uit met een scherpe prijs. De offertes van alle specialisten kunt u rustig met elkaar vergelijken en zo kunt u niet alleen besparen op de kosten, maar ook de beste keuze maken. Neem contact met ons op via het formulier!

Gratis offerte