Wilt u een incassotraject starten?

Een incassobureau neemt u deze zorg uit handen

Incassotraject

Als u last hebt van wanbetalers, dan is het belangrijk om snel een incassotraject te starten. Hiermee vergroot u de kans op een betaling tot wel 90%! Ook een incassotraject starten? Vind een incassobureau bij u in de buurt.

Start gratis offerteaanvraag!

De offerteaanvraag is gratis en zonder verplichtingen: u zit dus nergens aan vast! Op deze pagina leest u meer over het incassoproces. U krijgt meer informatie over de stappen van een incassotraject en leest wat het verschil is tussen een minnelijk en gerechtelijk incassotraject. Ook leest u wanneer u een advocaat nodig hebt en wanneer u een gerechtsdeurwaarder kunt inschakelen.

Wat is een incassotraject?

Hebt u een klant die, ondanks herhaaldelijke herinneringen of zelfs aanmaningen, niet betaalt? Start dan start een incassotraject. Dit is een traject waarbij u met de hulp van een incassobureau toch tot een betaling probeert te komen.

Als het uzelf niet lukt om de vordering te innen, dan doet een incassobureau dit voor u. De inzet van incassospecialisten vergroot de kans op een betaling enorm: 90% van de openstaande vorderingen wordt tijdens het incassotraject alsnog betaald. Zelfs nog voordat het überhaupt tot een rechtszaak komt!


Wanneer begint een incassoproces?

U bepaalt zelf wanneer u een incassotraject start. Het is wel belangrijk dat u de klant voor het minnelijk incassotraject voldoende mogelijkheden geeft om te betalen. Stuur een aantal herinneringen en geef bij de laatste aanmaning duidelijk aan dat de klant nog één kans heeft om te betalen zonder bijkomende kosten. Zodra het buitengerechtelijke incassotraject start betaalt de klant ook de incassokosten.

Wie kan een incassotraject starten?

Zowel particulieren als bedrijven kunnen een minnelijk incassotraject starten. Hebt u als zzp’er last van wanbetalers? Dan is de hulp van een incassobureau enorm waardevol. Voor particulieren komt de hulp van incassospecialisten van pas als een lening niet terugbetaald wordt of als een ex weigert de (partner)alimentatie te betalen.

werkwijze incassotraject

Hoe werkt een incassotraject?

Het incassotraject bestaat doorgaans uit twee verschillende fases: de minnelijke incasso (buitengerechtelijke incassotraject) of het gerechtelijke incassotraject (juridisch incassotraject). In 90% van de gevallen betalen de wanbetalers al tijdens de eerste fase. Dit betekent dat u geen rechtszaak hoeft op te starten en dat u vaak al binnen een paar dagen of weken u geld binnen hebt!

Hieronder leest u meer over de twee verschillende fases. U leest wat een incassospecialist doet tijdens het minnelijk incassotraject en hoe een juridisch incassotraject eruitziet. Zoekt u een incassobureau bij u in de buurt? Start dan direct de gratis offerteaanvraag!

Fase 1: Minnelijk incassotraject

Het buitengerechtelijke incassotraject vindt plaats zonder tussenkomst van een rechter. Een incassobureau is bevoegd op om op verschillende manieren contact op te nemen met de wanbetaler. Per mail, per post en per telefoon proberen ze contact te krijgen en zo alsnog tot een betaling te komen.

Een incassobureau heeft geen bevoegdheden om langs te gaan bij de klant of om beslag te leggen, maar zij mogen wel incassokosten in rekening brengen. Een brief van een incassobureau brengt bij veel mensen een schrikeffect teweeg, waardoor zij alsnog snel hun factuur betalen. Mocht het incassoproces toch niet tot een betaling komen, dan kunt u een gerechtelijk incassotraject starten.

Wat is een ingebrekestelling?

Een ingebrekestelling is een schriftelijke aanmaning. Hierin geeft u aan dat uw klant niet heeft voldaan aan de voorwaarden en geef u hem een laatste kans om toch te betalen.

Is een ingebrekestelling verplicht?

Niet altijd: als uit het gedrag van de klant blijkt dat een ingebrekestelling nutteloos zou zijn, of als duidelijk is dat de klant op dat moment niet kán betalen hoeft u geen ingebrekestelling te sturen, omdat dit voldoende is om verzuim aan te tonen. In de meeste gevallen wordt u wel aangeraden een schriftelijke aanmaning te versturen. Maak gratis gebruik van de dienstverlening en ontvang persoonlijk advies.

Fase 2: Gerechtelijk incassotraject

Blijft de betaling uit dan kunt u ervoor kiezen om een gerechtelijk incassotraject te starten. Hierbij laat u de wanbetaler voorkomen bij de rechter. Er zitten aan een gerechtelijk incassotraject wel kosten verbonden. In veel gevallen krijgt de schuldeiser gelijk van de rechter, waarna de wanbetaler deze kosten gewoon betaalt. Toch is het slim om hier rekening mee te houden. Gaat het om een klein bedrag dan kunt u er ook voor kiezen de vordering te verkopen.

Aan het einde van de rechtszaak spreekt de rechter het vonnis uit: dit vonnis is bindend. Het incassobureau mag een gerechtsdeurwaarder inschakelen voor de executie van dit vonnis.

minnelijk incassotraject

Executie van het vonnis

Een incassobureau heeft zelf niet heel bevoegdheden. Voor de executie van het vonnis schakelen zij daarom een gerechtsdeurwaarder in. Een gerechtsdeurwaarder mag, in tegenstelling tot het incassobureau, wél bij de wanbetaler langs.

Als de klant nog steeds niet betaald mag de deurwaarder beslaglegging opleggen. Een gerechtsdeurwaarder is ook bevoegd om loonbeslag op te leggen. Dit houdt in dat het grootste deel van het salaris rechtstreeks naar de schuldeisers. Dit gaat via de werkgever en er is voor de wanbetaler dus geen manier om loonbeslag tegen te gaan.Last van wanbetalers? Incassobureau inschakelen!

Vraag gratis offertes aan en vind een incassobureau bij u in de buurt.Incassotraject stappen

Een incassotraject bestaat uit een aantal stappen. Voordat u een incassoproces start probeert u bijvoorbeeld eerst zelf tot een betaling te komen. Krijgt u nog steeds niet betaald? Dan stuurt u een laatste schriftelijke aanmaning en schakelt u een incassospecialist in voor het incassoproces.

Zo verloopt een incassoproces:

  • Stap 1: de minnelijke incasso. Het incassobureau verstuurt meerdere aanmaningen via de post of per e-mail.
  • Stap 2: geen betaling? Dan volgt de dagvaarding. Dit wordt gedaan door de gerechtsdeurwaarder. U kunt een deurwaarder inhuren, maar bij veel incassobureaus zijn deurwaarders werkzaam.
  • Stap 3: de juridische incasso. Het rechter spreekt zijn vonnis uit en de klant moet nu betalen.
  • Stap 4: als er om wat voor reden dan ook nog steeds geen betaling plaatsvindt, schakelt het incassobureau een gerechtsdeurwaarder in. Deze zorgt voor de executie van het vonnis en mag loonbeslag en beslaglegging opleggen.

Klik hier voor informatie over de kosten van een incassotraject.

Incassoproces voor particulieren en bedrijven

Zowel particulieren en bedrijven kunnen een incassoproces opstarten. Bedrijven als zij een product of dienst leveren die ondanks herhaaldelijke herinneringen en aanmaningen niet betaald wordt. Het bureau start een minnelijk incassotraject en doet er alles aan de vordering te innen.

Wanneer kan een particulier een incassoproces opstarten?

Bijvoorbeeld wanneer zij een grote som geld geleend hebben aan een vriend of familielid en deze ondanks goede afspraken niet terugbetaald. Het kan ook voorkomen dat een particulier kamers verhuurt aan studenten. Als deze studenten de huur niet betalen, dan komt de hulp van een incassobureau goed van pas. Vraag gratis offertes aan!

Is een advocaat verplicht voor een gerechtelijk incassotraject?

Wilt u binnenkort een juridische incasso starten? In sommige gevallen hebt u een advocaat nodig voor het gerechtelijk incassotraject. Gaat het om een vordering van meer dan €25.000,- dan is het inschakelen van een advocaat verplicht. Wilt u beslaglegging opleggen of faillissement van de debiteur aanvragen dan is het ook verplicht de hulp van een advocaat in te schakelen.

Bij vorderingen beneden de €25.000,- gaat u naar de kantonrechter en bent u niet verplicht een advocaat in te schakelen. U kunt er zelf voor kiezen om de procedure zonder incassobureau te starten, al is dit niet verstandig. Een incassospecialist beschikt over kennis van het (proces)recht en zorgt ervoor dat de rechter zijn vonnis in uw voordeel uitspreekt. Vraag direct gratis offertes aan en vind een incassospecialist bij u in de buurt.

incassoproces

Incassotraject starten? Gratis offertes!

Hebt u last van wanbetalers en wilt u een minnelijk incassotraject opstarten? Goed idee: 90% van de facturen wordt tijdens het minnelijk incassotraject alsnog betaald, zonder dat u er tijd of energie in hoeft te steken! Schakelt u een incassobureau in dan komen hier nauwelijks kosten bij kijken. Ook bij kleine bedragen kan het vaak al uit om een minnelijk incassotraject te starten!

Op zoek naar een incassobureau bij u in de buurt? Vergelijk gratis offertes en vind het bureau met het beste aanbod. De offerteaanvraag is gratis én zonder verplichtingen, dus u zit nergens aan vast.

Incasso starten

Gratis incasso tarieven vergelijken?

Vergelijk gratis offertes van incassobureaus uit de regio en kies!