Op zoek naar een deurwaarder?

Vind een deurwaarder bij u in de regio!

Deurwaarder

Heeft u last van wanbetalers? Dan is het inschakelen van een deurwaarder een goede stap. Deze helpt u buiten een rechtszaak om met het incasseren van deze openstaande facturen. Mocht dit ondanks de inzet toch niet lukken, dan kan de deurwaarder helpen met het dagvaarden en het naleven van het vonnis van de rechter. Op zoek naar deurwaarders?

Start gratis offerteaanvraag!

Daarna ontvangt u zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere deurwaarders in uw regio. Vergelijk en kies de expert met het beste aanbod!

Heeft u een deurwaarder nodig? Op deze pagina leest u wat een deurwaarder doet en wanneer u deze inschakelt. U vindt informatie over de kosten en we vertellen u wie deze kosten precies betaalt.Wat is een deurwaarder?

Een deurwaarder is in Nederland de enige bevoegde persoon om schulden door middel van bijvoorbeeld beslaglegging mag incasseren. Deurwaarders worden beëdigd door de rechtbank en benoemd door de koning. Een deurwaarder heeft een aantal middelen om een betaling af te dwingen:

  • Beslaglegging
  • Loonbeslag
  • Woningontruiming

Op het moment dat u een rechtszaak start om geld te incasseren heeft u een deurwaarder nodig. Deurwaarders hebben bepaalde bevoegdheden die niemand anders heeft, zoals de bevoegdheid om betrokken personen te dagvaarden en om het vonnis van de rechter na te leven.

Een gerechtsdeurwaarder is een beschermde titel. Dat houdt in dat zij bepaalde rechten hebben, maar ook een aantal plichten hebben. Zo mogen deurwaarders hun ambtelijke taken niet op elke dag van het jaar uitvoeren

Verschil tussen deurwaarder en gerechtsdeurwaarder?

De termen deurwaarder en gerechtsdeurwaarder worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar er zitten zeker verschillen in. Wanneer u het heeft over een ‘deurwaarder inschakelen’, dan doelt u waarschijnlijk op een gerechtsdeurwaarder. Alleen gerechtsdeurwaarders zijn bevoegd om te dagvaarden en om het vonnis van de rechter na te leven. Een gewone deurwaarder heeft deze bevoegdheden niet: deze is gewoon werkzaam op de rechtbank.

Wat doet een deurwaarder?

Deurwaarders hebben verschillende werkzaamheden, die te verdelen zijn in ambtelijke taken en niet-ambtelijke taken. Dit zijn de belangrijkste ambtelijke taken:

  • Dagvaarden en andere betekeningen: hierbij brengt hij betrokken personen op de hoogte van de uitspraak in een rechtszaak of oproepen om voor de rechter te verschijnen.
  • Naleven van het vonnis: door middel van verschillende dwangmiddelen is de deurwaarder bevoegd om het vonnis van de rechter na te leven, dit kan door middel van beslaglegging, woningontruiming of het opleggen van loonbeslag.
  • Ambtelijk toezicht bij vrijwillige openbare verkopingen.

Veel deurwaarders voeren daarnaast nog niet-ambtelijke taken uit. Dit is vergelijkbaar met de werkzaamheden van een incassobureau: de deurwaarders helpen met het innen van openstaande facturen. Zo bespaart u tijd, energie en frustraties en vergroot u de kans op een snelle betaling. Vraag gratis offertes aan.

Meer weten over de specifieke werkzaamheden van deurwaarders? Lees dan verder op overheid.nl.

deurwaarder

Kosten deurwaarder

De kosten van een deurwaarder zijn te onderscheiden in twee verschillende categorieën. De eerste categorie, de kosten van de ambtelijke taken, is wettelijk bepaald. De kosten voor de deurwaarder staan vast.

Wat betreft de niet-ambtelijke taken: deurwaarders worden meestal betaald door middel van incassokosten. Dit zijn kosten die over de originele factuur worden berekend, die de wanbetaler dus betaalt. Hieronder leest u meer over de kosten van deurwaarders. Wilt u direct de kosten weten? Vergelijk gratis offertes!

Incassokosten

Als u een deurwaarder inhuurt voor het innen van een openstaande factuur, dan worden hier incassokosten over gerekend. De hoogte hiervan is wettelijk bepaald: over de eerste €2.500,- wordt 15% aan incassokosten berekend, met een minimum van €40,-. Hoe hoger de factuur, des te hoger de incassokosten. Over de volgende €2.500,- wordt namelijk nog eens 10% in rekening gebracht en over de €5.000,- daarna nog eens 5%.

Bijvoorbeeld: u hebt een klant met een openstaande factuur van €5.250,-. Als er na herhaaldelijke herinneringen en een aanmaning niet betaald wordt schakelt u een deurwaarder in. Over de eerste €2.500,- wordt dan €375,- incassokosten gerekend. Over de volgende €2.500,- moet de wanbetaler nog eens €250,- betalen en over de laatste €250,- worden nog eens €12,50 gerekend. De oorspronkelijke factuur wordt dan verhoogt met €637,50 tot een totaalbedrag van €5.887,50.

Hoofdsom Hoogte incassokosten*
over de eerste € 2500 15% (minimaal € 40)
over de volgende € 2500 10%
over de volgende € 5000 5%
over de volgende € 190000 1%
over het meerdere 0,5% (max. totaal € 6775)

*soms verhoogd met BTW, zie hieronder

Over de incassokosten wordt ook btw betaald. Wie dit betaalt, hangt af van de schuldeiser. Is deze btw-plichtig? Dan mag hij of zij de btw aftrekken, en betaalt de schuldeiser zelf de btw. Is de schuldeiser niet btw-plichtig, dan wordt de btw verhaald op de schuldenaar.
Deurwaarder gezocht?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis offertes vergelijken!
Kosten voor ambtshandelingen

Ook de kosten voor de ambtshandelingen is wettelijk vastgesteld. Een dagvaarding kost bijvoorbeeld €83,38 en voor de betekening van een vonnis zijn de kosten €80,24. In de tabel hieronder vindt u ook de kosten voor een vergeefse of gestaakte poging. Dit is het bedrag dat in rekening wordt gebracht als de deurwaarder er niet in slaagt om de ambtelijke taak uit te voeren of als deze taak vroegtijds gestaakt wordt.

Voor de beslaglegging op roerende zaken liggen de kosten van de deurwaarder op €174,76 en zou u alimentatie willen verhalen op uw ex-partner dan kost dit €106,23. Voor meer informatie over de specifieke kosten, lees verder op overheid.nl.

Art. 2 Ambtshandeling 2020 standaard vergeefs gestaakt
a oproeping (dagvaarding) € 83,38 n.v.t. n.v.t.
b betekening van een titel (vonnis, dwangbevel) € 80,24 € 25,67 € 40,12
c diverse aanzeggingen per exploot € 65,96 € 25,67 n.v.t.
d overbetekening diverse beslagen € 70,59 € 25,67 € 35,30
e beslag op roerende zaken € 109,66 € 51,67 € 54,83
i derdenbeslag, anders dan op periodieke betalingen € 174,76 n.v.t. € 87,38
j derdenbeslag periodieke betaling (niet verhaal alimentatie) € 124,39 n.v.t. € 62,20
k derdenbeslag tot verhaal van alimentatie € 106,23 n.v.t. € 53,12
t executoriale openbare verkoop van roerende zaken € 288,72 n.v.t. € 144,36
v gedwongen ontruiming van onroerende zaken € 215,70 n.v.t. € 107,85
x onderzoek waar de debiteur een bankrekening aanhoudt € 82,94 n.v.t. n.v.t.

Wie betaalt de deurwaarder eigenlijk?

Eén van de meest gestelde vragen: wie betaalt de kosten van de deurwaarder? Goed nieuws voor u: de debiteur of wanbetaler betaalt het grootste deel van de kosten. In een traject buiten de rechtszaak om is de wanbetaler namelijk de persoon die de incassokosten betaalt en dit zijn de grootste kosten van deurwaarders.

Daarnaast zijn er nog andere kosten die deurwaarders in rekening brengen: dossierkosten en incassoprovisie. De dossierkosten zijn de administratiekosten voor het opstarten van de zaak. Daarnaast betaalt u als schuldeiser vaak een provisie over de incassokosten.

Bent u op zoek naar een deurwaarder? Vraag gratis offertes aan!

Wanneer komt een deurwaarder in actie?

U kan een deurwaarder als incassobureau in principe op elk moment inzetten. Om de goede klantrelatie te bevorderen raden we wel aan om dit pas te doen als de betaaltermijn ruim verstreken is en u zelf al meerdere herinneringen en aanmaningen hebt verstuurd.

Start u een rechtszaak omdat de betaling uitblijft, dan zal een deurwaarder een dagvaarding uitbrengen om de wanbetaler op te roepen voor de rechter te verschijnen.
Op zoek naar een deurwaarder?

Bespaar op de kosten door offertes te vergelijken!

Gratis offertes ontvangen!
Welke stappen maakt een deurwaarder en wat mogen ze meenemen?

Benieuwd hoe het inschakelen van een deurwaarder precies in z’n werk gaat? Hieronder leest u de verschillende stappen die deurwaarders doorlopen. Wilt u ook een deurwaarder inschakelen zodat u snel betaald wordt, vergelijk dan gratis offertes!

Veertiendagenbrief

De eerste stap is het opstellen van een veertiendagenbrief. Dit kunt u eventueel zelf te doen, als laatste herinnering voordat u een deurwaarder of incassobureau inschakelt. Hierin geeft u ook aan dat de kosten van de factuur verhoogd worden met incassokosten mocht de wanbetaler alsnog niet betalen.

Minnelijke incasso

De volgende stap in het traject is de minnelijke incasso: dit is het proces buiten de rechtszaak om. Wanneer kunt u een deurwaarder inschakelen voor de minnelijke incasso? Na het versturen van meerdere herinneringen en aanmaningen. Wacht vooral niet te lang, want hoe langer u wacht hoe groter de kans dat de klant helemaal niet meer betaalt.

In de minnelijke incasso doet de deurwaarder er alles aan om tot een betaling te komen. Hij verstuurt mails, brieven en pleegt telefoontjes om contact te leggen met de wanbetaler en eventueel een betaalregeling te treffen.

Gerechtelijk incasso

Mocht de betaling toch uitblijven, dan wordt u aangeraden om een gerechtelijke incasso te starten. Een gerechtelijke incasso begint met het dagvaarden van de wanbetaler. Tijdens dit proces zal de rechter u aanmoedigen om er alsnog samen uit te komen. Lukt dit niet, dan zal de rechter een vonnis uitspreken.

Beslaglegging

Is het vonnis in uw voordeel, dan staat nu echt vast dat de wanbetaler moet betalen. Toch zijn er nog steeds situaties waarin de wanbetaler dit niet doet. Bijvoorbeeld omdat hij het geld gewoon echt niet heeft. In dat scenario zal de deurwaarder dwangmiddelen inzetten. Hij mag beslagleggen op roerende goederen of op het salaris. De roerende goederen worden verkocht en u (en eventuele andere schuldeisers) worden hiervan betaald. Wordt er beslag gelegd op het salaris dan wordt een groot deel van het salaris van de wanbetaler ingehouden. Hiervan worden de schuldeisers betaald. Vraag gratis offertes aan.

Huisuitzetting

Verhuurt u een woning en weigeren de wanbetalers te vertrekken? Als de rechter heeft uitgesproken dat zij hun huis moeten verlaten dan mag de deurwaarder overgaan tot uitzetting. Hij schakelt een bureau in dat de woning voor u ontruimd, zodat u het weer aan andere huurders kunt verhuren.

deurwaarders

Deurwaarder inschakelen? Gratis offertes vergelijken!

Bent u wanbetalers zat en wilt u een deurwaarder inschakelen? De kosten worden grotendeels betaald door de wanbetaler, maar vaak heeft u wel te maken met een provisie of dossierkosten. Schakelt u een deurwaarder in dan vergroot u de kans op een betaling met maar liefst 90%!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag zorgen we ervoor dat u zo snel mogelijk offertes opgestuurd krijgt, maximaal 5. Vergelijk de tarieven van de verschillende deurwaarders, en kies zo de expert met de beste prijs. Op die manier bespaart u tot wel 40

Incasso starten

Gratis incasso tarieven vergelijken?

Vergelijk gratis offertes van incassobureaus uit de regio en kies!