Bent u op zoek naar een juridisch incassobureau?

Schakel hulp in van een juridisch incassobureau en start de incasso

Juridische incasso

Als het u niet lukt om een vordering minnelijk te innen, en de eerste inzet van een incasso bedrijf heeft ook niet tot een oplossing geleid, dan kunt u door middel van juridische stappen proberen toch uw debiteur tot betalen te bewegen. Wij kunnen u vooraf van vakkundig advies voorzien over de haalbaarheid van een dergelijke procedure van vordering, zodat u goed op de hoogte bent van uw kansen en uw kostenrisico. Wilt u een incassobureau inschakelen?

Start gratis offerteaanvraag!

Mocht u besluiten tot een proces, dan zal ons juridische team u gedurende het gehele proces begeleiden, en indien gewenst de hele procedure namens u bij de kantonrechter voeren. Zo’n incasso traject voor vordering wordt alleen begonnen wanneer u hiervoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Dit vanwege de kosten die aan een incasso procedure zijn verbonden, zoals griffierechten en het salaris van het incassobedrijf. Uiteraard zal tijdens het proces gepoogd worden deze kosten te verhalen op de tegenpartij.

Minnelijke of juridische incasso: wat is het verschil?

Onder een minnelijke of buitengerechtelijke incasso verstaan we alle activiteiten die uitgevoerd worden om een vordering te incasseren, zonder tussenkomst van de rechter. U kunt denken aan het opstellen en treffen van een betalingsregeling met uw klant. Deze activiteiten kunt u uitbesteden aan een incassobureau en hebben als doel om een gang naar de rechtbank te voorkomen.

Een gerechtelijke, ook wel juridische incasso genoemd, verloopt via de kantonrechter. Deze stelt een dagvaarding op, waarna uw debiteur wordt aangemaand om in de rechtbank te verschijnen. Uw debiteur heeft de mogelijkheid om op de dagvaarding te reageren en alsnog te betalen. Op de zitting doet de rechter uitspraak. De uitspraak van de rechter wordt vervolgens door de gerechtsdeurwaarder die aan uw incassobureau is verbonden uitgevoerd. Dit heet ook wel de executie van het vonnis. Ontvang gratis offertes!

Vanaf welk bedrag een incassobureau inschakelen?

Voor bedragen tot €266,67 is een incassobureau verplicht het minimumbedrag (excl. BTW) van €40,- aan incassokosten in rekening te brengen. Is de vordering die u bij uw schuldenaar in rekening brengt lager dan €40,-? Dan worden de incassokosten dus hoger dan de daadwerkelijke schuld en kunt u zich afvragen of een gang naar de rechter de meest effectieve oplossing is.

Bij dit soort lage bedragen is het dan vaak rendabeler om de schuld bij uw klant eerst verder op te laten lopen of het buitengerechtelijke incassotraject voor te zetten en (nog) niet over te stappen naar een juridische incasso.excecuteren door deurwaarder

Hoe verloopt het juridische traject?

Het juridische incasso traject kent drie verschillende fasen. Wij zullen ten eerste uw zaak aankaarten bij de kantonrechter, waarna een dagvaarding wordt opgesteld. Ten tweede zal in een gerechtelijke zitting het vonnis worden geleverd.

Wanneer de tegenpartij geen reactie heeft gegeven op de dagvaarding, wordt in de meeste gevallen de eis door de rechter overgenomen. De derde fase in het juridische proces is dan ook het ingaan van een executietraject, waarbij een deurwaarder uw zaken zal behartigen en zorgen voor de vordering van uw geld.

Ons juridische team zal voor u in deze periode onder meer de dagvaarding opstellen, uw debiteur dagvaarden, het juridische proces in woord en geschrift monitoren, en tot slot het vonnis uitwinnen door het executietraject te begeleiden. Gedurende het proces zullen onze acties telkens geleid worden door uw visie. Wij voeren het proces in uw belang, en u kunt daarom zelf vaststellen tot hoever u het juridische traject wilt laten gaan.

In het kort de 3 fasen die bij een juridisch traject worden door gelopen:

  1. Het opstellen van de dagvaarding
  2. Behandeling bij het kantongerecht
  3. Executeren door de deurwaarder

Het opstellen van de dagvaarding

De juridische procedure van een incasso start met het opstellen van een dagvaarding bij de kantonrechter. De dagvaarding is bedoeld om de debiteur te manen voor de rechter op te komen dagen. Een dagvaarding wordt door het eigen juridische team opgesteld.

Natuurlijk is elke dagvaarding anders, maar over het algemeen bevat deze voor een incasso de volgende elementen: de rechter verzoekt de tegenpartij tot het nakomen van de achterstallige betaling, evenals voor de buitenrechtelijke incasso kosten. Daarnaast wordt in de dagvaarding vermeld wanneer de zitting plaatsvindt. Het hele proces, inclusief de aanvraag van een zittingsdatum, duurt zo’n zes weken.

Behandeling bij het kantongerecht

In de tweede fase wordt uw zaak bij de kantonrechter behandeld. Wanneer de zittingsdatum bekend is en de dagvaarding opgesteld, zal deze door een deurwaarder aan uw debiteur overhandigd worden. De tegenpartij krijgt hierna de mogelijkheid om op de dagvaarding te reageren. Dit wordt ook wel conclusie van antwoord genoemd. Indien gewenst zijn wij tijdens dit deel van het incasso traject, verantwoordelijk voor de communicatie. Op de zittingsdatum spreekt in de meeste zaken de rechter zijn vonnis uit. Soms vindt deze echter dat er nog een vervolgzitting nodig is, waarop beide partijen in persoon aanwezig horen te zijn.


Vind een erkend en professioneel incassobureau!

Maak gratis gebruik van de dienstverlening en reken af met wanbetalers.


Executeren door de deurwaarder

Als de rechter uitspraak heeft gedaan, wordt een afschrift van dit vonnis aan ons juridische team verstrekt. Wij zullen dan verdere stappen nemen in de vordering van uw geld. Dit heet ook wel de tenuitvoerlegging (of executie) van het vonnis. Zo mogelijk zal een deurwaarder met behulp van dwangmaatregelen proberen uw debiteur onder dwang aan zijn verplichtingen te laten voldoen. Deze maatregelen behelzen onder meer de beslaglegging op loon en inboedel, of het aanvragen van een faillissement. De kosten die bij dit proces komen kijken, worden alsmede verhaald op zijn rekening.

Geen verhaalsmogelijkheden?

Het kan voorkomen dat u, ondanks gedegen vooronderzoek, geen verhaalsmogelijkheden heeft. Dit gebeurt wanneer de wanbetaler geen werk en bezittingen heeft, of andere schulden heeft openstaan. Wanneer dit het geval is, is de juridische incassoprocedure nog niet helemaal over. De deurwaarder neemt uw dossier over en zal regelmatig de status van uw debiteur controleren. Zodra zijn positie is verbeterd, wordt meteen overgegaan tot de vordering van het geld. Dit vervolg op de juridische incassoprocedure wordt aangeduid met de term schuldbewaking.

Wat kost een juridische incasso?

Net zoals bij een minnelijke incasso, past een incassobureau uit ons netwerk in de meeste gevallen ook bij een juridische incasso een no cure, no pay oplossing toe. Het te vorderen bedrag, de rente en de incassokosten worden op uw klant verhaald.

Meestal bent u aan het incassobureau dus niets verschuldigd.

Bedragen tot €25.000,- worden behandeld door de kantonrechter waarbij geen griffiekosten verschuldigd zijn. Komt het te vorderen bedrag boven de €25.000,- uit, dan wordt de zaak door een civiele rechter behandelt. U bent dan tevens verplicht griffiekosten te betalen en heeft u een advocaat nodig,

Wordt het te vorderen bedrag slechts voor een deel door uw klant betaalt, dan wordt, door het door uw geselecteerde incassobureau of gerechtsdeurwaarder, op basis van de Wet Incasso Kosten (WIK) een provisie aan u doorberekend. Over de eerste €2.500,- wordt 15% provisie gevraagd en over de tweede €2.500,- wordt 10% gevraagd. Over de volgende €5.000,- nog 5% en over de volgende €190.000,- nog 1%. Voor alles boven de €200.000,- betaalt u 0,5% provisie. Zodra een juridische incasso van start gaat, stellen we in een vrijblijvend adviesgesprek een vaste prijs of uurtarief vast.

Wie betaalt de incassokosten?

Zoals u eerder al heeft kunnen lezen, heeft elke incassobureau uit ons netwerk de mogelijk om te betalen op basis van het no cure no pay principe. Komt het tot een juridische incassoprocedure? Dan kunt u de incassokosten vaak op de tegenpartij verhalen.

Voor de hoogte van de incassokosten en de rente geldt een wettelijk maximum. Met de Rekenhulp Incassokosten op de site van Autoriteit Consument en Markt (ACM) kunt u berekenen hoeveel deze incassokosten maximaal mogen bedragen. Wilt u van tevoren precies weten wat de incasso u gaat kosten of heeft u andere vragen over het inschakelen van een incassobureau? Neem dan via het contactformulier contact met ons en u ontvangt offertes van meerdere incassobureaus bij u in de buurt.verhaalmogelijkheden

Landelijk netwerk van incassobureaus

Vindt u het moeilijk om bij uw debiteuren achter openstaande facturen aan te gaan? Of heeft u simpelweg geen tijd of mankracht om hier mee bezig te zijn? Wilt u meer weten over de mogelijkheden en diensten die een incassobureau u kan bieden en hoe zij deze werkzaamheden voor u uit handen kunnen nemen? Profiteer dan van de voordelen van Incassobureau Pro.

Vergelijk gratis offertes!

Wij werken samen met meerdere incassospecialisten door het land en hebben een landelijk dekkend netwerk. Hierdoor bevinden wij ons altijd bij u in de buurt. Onderstaand een overzicht van enkele steden in Nederland waar wij recentelijk opdrachten hebben uitgevoerd. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte aan!

Alkmaar | Almelo | Assen | Den-Helder | Den Bosch | Heerlen | Gouda | Leiden | Lelystad | Maastricht | Spijkenisse | Schiedam | Zoetermeer | Zwolle |

Incasso starten

Gratis incasso tarieven vergelijken?

Vergelijk gratis offertes van incassobureaus uit de regio en kies!