Gerechtsdeurwaarder inschakelen

Gerechtsdeurwaarder inschakelen

Een gerechtsdeurwaarder is een ambtenaar met wettelijke taken en bevoegdheden, en kan dus juridische maatregelen inzetten. Spreek je van een deurwaarder, dan is hét verschil dat hij geen juridische maatregelen kan inzetten.

Diverse taken

Een gerechtsdeurwaarder heeft diverse taken en kan zelfstandig werken, maar handelt ook vaak namens een incassobureau. Zijn functie is dan het innen van een schuld namens de schuldeiser.
Deze deurwaarder verschijnt bij rechtszaken, stelt dagvaardingen op, kan bijvoorbeeld beslag leggen op goederen of een inkomen om bestaande schulden te voldoen. Ook zorgt hij er voor dat de uitvoering van een vonnis op de juiste manier verloopt, bijvoorbeeld het ontruimen van een woning. Hierin wordt hij dan bijgestaan door de politie. Weigert u te doen waartoe u bent veroordeeld, zoals bijvoorbeeld het betalen van een schuld? Dan kan de deurwaarder dit geld innen en zal daartoe bij uw werkgever een loonbeslag leggen, of indien van toepassing, bij de uitkeringsinstantie op uw uitkering. Naast een gerechtsdeurwaarder bestaat ook een belastingdeurwaarder, deze behandelt specifiek alle zaken die met belasting hebben te maken.

Meer weten over de taken van een gerechtsdeurwaarder? Lees dit artikel.

Wat te doen?

Wat moet u doen als er een gerechtsdeurwaarder bij u voor de deur staat en dagvaarding uitreikt? Kan ik die weigeren? U bent niet verplicht de dagvaarding te accepteren, maar u schiet daar niets met op. De deurwaarder zal deze dan per post versturen of in de brievenbus achterlaten. Heeft u een dagvaarding ontvangen, dan wil dit nog niet zeggen dat u naar de rechtbank moet. U kunt altijd een rechtszaak nog voorkomen door, als het om een schuld gaat, dit bedrag te betalen. Gaat u wel naar de rechtbank en laat u dus de zaak voorkomen dan loopt u het risico dat u geen gelijk krijgt en niet alleen uw eigen kosten maar ook de proceskosten moet betalen. U bent dan dus altijd onvoordeliger uit.

Gedragsregels voor een deurwaarder

Een gerechtsdeurwaarder moet zich bij het uitoefenen van zijn beroep aan een aantal regels houden. Enkele voorbeelden hiervan zijn het hebben van en gebonden zijn aan een geheimhoudingsplicht en het wijzen van een cliënt op de mogelijkheden van gefinancierde rechtsbijstand als hij denkt dat de cliënt daarvoor in aanmerking kom. Ook moet de deurwaarder, als hij vermoedt een opdracht niet te kunnen uitvoeren of vervullen, deze teruggeven aan de opdrachtgever.

Geef wanbetalers geen kans en doe je voordeel met de bovenstaande tips. Professionele hulp nodig van een incassobureau? Neem dan eens contact met ons op!